Závodní stravovaní zajišťované prostřednictvím vlastního zařízení
• organizace může za sníženou cenu zabezpečovat stravování mimo současné zaměstnance i bývalým zaměstnancům (tj. důchodcům)
U závodního stravování ve vlastních zařízeních se vychází z nákladů organizace, které jsou tvořeny:
• náklady na suroviny spotřebované na přípravu podávaných jídel – hrazeny z výnosů ze závodního stravování (tvořeny úhradami od strávníků a příspěvkem z FKSP),
• ostatními provozními náklady na závodní stravování, což jsou věcné, osobní a další režijní náklady, včetně ztrát vzniklých přirozeným úbytkem surovin – hrazeny z hlavní činnosti příspěvkové organizace. Po důchodcích přitom není možné požadovat úhradu režijních nákladů na provoz.
Závodní stravování zajišťované prostřednictvím cizího (tj. jiného) zařízení
• organizace může za sníženou cenu zabezpečovat stravování pouze vlastním zaměstnancům,
• za sníženou cenu nelze poskytovat žádné jídlo důchodcům a pracovníkům na DPP (DPČ); nelze jim poskytovat příspěvek na stravování nejen z rozpočtu organizace, ale ani z FKSP.
Organizace hradí ze svých nákladů na hlavní činnost až 55 % z dohodnuté ceny jídla; maximálně však do 70 %výše horní hranice stravného při služební cestě trvající 5 – 12 hodin (limit 70 %stravného se použije jedině v případě, že 55 %dohodnuté ceny je vyšší než 70 %cestovních náhrad),
Zbytek z dohodnuté ceny jídla hradí strávník, přičemž je mu možné poskytnou příspěvek z FKSP (výše příspěvku není omezena, ale limitující je rozpočet FKSP pro daný kalendářní rok).